“Doğal Sabun” Hakkında Bilmemiz Gerekenler

“Doğal Sabun” Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Sağlığımızı ve çevremizi önemsiyoruz; tükettiğimiz ürünlerin sadece tadı, dokusu, rengi gibi görünen yüzüne değil, içeriğine de dikkat ediyoruz değil mi? Evet, elbette…

Fakat bazen kullanılan terimlere yabancı olduğumuz için doğru seçimi yapmakta zorlanıyoruz, ki her alanda uzmanlaşamayacağız gerçeği sebebiyle bu durum gayet normaldir.

Eğer siz de “Sabunları inceliyorum fakat kullanılan terimlere yabancıyım. Bu alanın uzmanı olan biri bana “doğal”, ”insan ve hayvan sağlığı için zararsız”, “doğa dostu” bir sabunun içeriğinde hangi malzemeler bulunabilir, açıklayabilir mi?” diyorsanız bu yazımız tam da sizin için.

Öncelikle sabunun kimyasından kısaca bahsetmek istiyoruz. Yağ asitleri (asit) ile kostiğin (baz) reaksiyona girmesi ile sabun (tuz) ve gliserin elde edilir. Bu, sabun oluşması için zorunlu ve yeterli bir reaksiyondur. İnsan, hayvan ve doğa için zararsız, ve meşru yani doğru ilaveler ile içerik zenginleştirilebilir.

Doğal bir sabun;

  • bitkisel yağlar (zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, shea butter (karite yağı), kakao yağı, hint yağı, aynısefa yağı vb.),
  • kostik (NaOH, KOH, külsuyu),
  • su, süt, bitki suları, hidrolatlar vb.,
  • baharatlar (zerdeçal, biberiye, isot vb.),
  • uçucu yağlar (biberiye yağı, limon yağı, lavanta yağı, kekik yağı, çay ağacı yağı vb.),
  • yenilebilir katkı maddeleri (sarımsak, kahve, pirinç, yulaf, öğütülmüş üzüm çekirdeği vb.),
  • vitamin, mineral (e vitamini, çinko minerali),
  • yenilmese de bitkisel kaynaklı olan birtakım ilaveler (katran, gliserin, aloevera jeli, çiçek vb.) gibi bileşenleri içerebilir.

Sabun çok eski zamanlardan beri yaygın kullanılan etkili bir temizleyicidir. Üretimi kolay, oluşum prensibi basittir. Fakat işin ehli olmayan kişilerce üretimi durumunda yarardan çok zarar verecek kadar tehlikeli olduğu da bilinmelidir. Bu sebeple seçim yaparken içeriğin yanı sıra dikkat edilmesi gereken diğer bilgilere de değinmekte fayda görüyoruz.

  • Kullanılan bitkisel yağlar ve diğer malzemeler ne kadar kaliteli ise sabun da o kadar kaliteli olur, bu yüzden her “doğal ” sabunun aynı kalitede olmadığı bilinmelidir.
  • Sabun “%100 soğuk yöntem” ile üretilmelidir. Çünkü yüksek ısı yağların yapısını bozar.
  • Nihai üründe kesinlikle ama kesinlikle NaOH, KOH ya da külsuyu fazlası kalmamalıdır. Konulan kostiğin tamamının yağlarla reaksiyona girip sabun ve gliserine dönüşmesi gerekir. Bunun için de üretimin tüm aşamaları bilimsel ve matematiksel veriler eşliğinde yürütülmelidir.
    • Külsuyu kullanarak hesap yapmak mümkün DEĞİLDİR. Kostik fazlasını engellemek amacıyla, külsuyu kullanılmak yerine NaOH yada KOH kullanılmalıdır.
  • El yapımı dogal sabunlar, ancak üretim tarihinden itibaren 3-4 hafta bekletildikten sonra kullanılabilir.
  • Ürününüzü seçmeden önce doğal sabun tedarikçinizden ürünün size uygunluğu hakkında bilgi almayı ihmal etmeyiniz.

Sadece ehilliğine, hammadde ve ürün kalitesine güvendiğiniz kişilerden doğal sabun alınız.