naturava doğal kozmetik, doğal sabun, organik sabun, ensari sabun

Cilt Bakımında Kullanılan Doğal Yağlar

Bu yazımızda cilt bakımında kullanılan doğal yağlar içerisinde yaygın olarak kullanılan yağlardan bazıları hakkında sizin için kısa bir derleme yaptık. Naturava olarak biz de, gerek sabunlarımızda gerek kremlerimizde bu yağlardan kullanmaktayız. Yazımıza geçmeden önce şunun altını çizmek istiyoruz ki; kullanılacak yağ ne kadar doğal, ne kadar kaliteli olursa olsun, kullanan kişide alerjik reaksiyon gösterebilir. Çoğu insan bu yağları sorunsuz kullanabiliyor, endişelenmeniz gerekmez. Fakat yine de kullanmadan önce sizde herhangi bir alerjik reaksiyon göstermediğinden emin olunuz.

Şunu da hatırlatmalıyız ki; herhangi bir fayda, ancak Allah subhanehu ve teala’nın dilemesiyle meydana gelir. Haydi şimdi buyurun yazımıza geçelim.

Jojoba Yağı (Simmondsia chinensis);

E vitamini açısından çok zengin, diğer bitkisel yağlardan farklı yapıda özel bir yağdır. Jojoba yağı cildinizi yumuşatır, cildinizi tamir eder ve yeniler. Doğrudan cildinize, saçınıza, saç derinize uygulayabileceğiniz gibi jojoba yağı içeren doğal kremler veya doğal serumlar da kullanabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için Jojoba Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır isimli yazımızı öneririz.

Lavanta Yağı (Lavandula angustifolia); 

Lavanta yağı, uçucu yağdır. Mikrop ve bakteri öldürücü özelliğe sahiptir. Yanıklar, kesikler, yaralar, egzema, dermatit, baş dönmesi, baş ağrısı, enfeksiyonlar, sivilce, astım gibi durumlar için lavanta yağı kullanılabilir. Sivilcelerin, yaraların üzerine lavanta yağı doğrudan uygulanabilir. Koklama yoluyla da kullanılabilir; ferahlatıcı, uyku verici gibi etkileri vardır. Fakat uçucu yağ olması sebebiyle, sabit yağlar ile seyreltilerek kullanımı daha uygundur.

Argan Yağı (Argania spinosa);

Argan yağının anti-sebum ve anti-akne özellikleri bulunmaktadır. Saç bakımında kullanıldığında saçlardaki protein kaybının düştüğü tespit edilmiştir. Saça doğal berrak rengini verirken UV’nin zararlı etkilerinden ve diğer çevresel faktörlerden saçı koruyucu etkisi vardır. Cildi yumuşak ve pürüzsüz tutmak ve korumak amacıyla kullanılabilir. Argan yağı içeren kremlerin yumuşatıcı, yaşlanma karşıtı ve onarıcı etki göstermesi beklenir.

Biberiye Yağı (Rosmarinus officinalis);

Biberiye yağı, uçucu yağdır. Anti-bakteriyel özelliktedir. Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi ile bacakta oluşan yorgunluk ve ödemin atılmasına yardımcı olur. Tonik, temizleyici, koku verici etkileri vardır. Uçucu yağ olması sebebiyle, dahilen kullanılmaz, haricen kullanımda ise ancak sabit yağ ile seyreltilerek kullanılabilir.

Nane yağı (Mentha piperita);

Nane yağı, uçucu yağdır. Cilde sürüldüğünde hafif lokal anestezik etkisi sağlayarak serinlik ve ferahlık hissi verir. Gaz sancısı, hazımsızlık, bağırsak spazmı ve bulantıya karşı etkilidir. Naneyi, nane suyunu dahilen kullanabiliriz ama nane yağı, uçucu yağ olması sebebiyle, dahilen kullanılmaz, haricen kullanımda ise ancak sabit yağ ile seyreltilerek kullanılabilir.

Gül Yağı (Rosa damascena);

Gül yağı, uçucu bir yağdır. Dünya pazarındaki en pahalı uçucu yağlardan biridir. Anti-mikrobiyal, anti-kanser, anti-enflamatuar, anti-mutagenik, anti-stres ve anti-depresan etkileri tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrenme ve hafıza üzerine etkisi olduğu da belirtilmektedir. Temizleyici, kramp çözücü, sakinleştirici, egzama gibi birçok cilt probleminde, yeni doku oluşumu ile yaraların kapanmasını gerektiren durumlarda gül yağı kullanılabilir. Gülü ve gülsuyunu dahilen kullanabiliriz ama gül yağı, uçucu yağ olması sebebiyle, dahilen kullanılmaz, haricen kullanımda ise ancak sabit yağ ile seyreltilerek kullanılabilir.

Avokado Yağı (Persea americana);

Anti-oksidan özelliktedir. Önemli miktarda vitamin içerir. Avokado yağı ciltte çok sayıda kollajen üretimini sağlayarak yaşlılık lekelerinin oluşumunu önler, yanı sıra kırışıklıkları azaltır. Ek olarak, kuru ve yıpranmış saçların iyileştirilmesinde de etkilidir.

Tatlı Badem Yağı (Prunus dulcis);

Tatlı badem yağı saçta besleyici, yumuşatıcı, güçlendirici etkiler sağlar. Ayrıca temizleyici etkisi vardır.

Sarı kantaron (Hypericum perforatum);

Haricen bitkisel yağlar (zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi) içinde hazırlanmış ekstreleri yara ve yanık iyi edici olarak kulanılır. Cilde uygulandığında güneşe maruz kalınmamalıdır.

Zeytinyağı (Olea europaea);

Zeytinyağı salatalarda ve yemeklerde sıkça kullanılmakta ve faydaları tüm dünya tarafından bilinmektedir. Kozmetikteki etkilerinden bazısı; kuru ciltleri yumuşatacı, kepeği tedavi edici etkileridir. Dudak merhemi, şampuan, el losyonu, sabun, masaj yağı gibi pekçok sebeple kullanılabilir.

Çay Ağacı Yağı (Melaleuca alternifolia);

Çay ağacı yağı, uçucu bir yağdır. Çay ağacı yağı, çok geniş bir mikroorganizma grubuna karşı antimikrobiyal etki gösterir. Deri tarafından kolay emilir. Virus, bakteri ve mantar enfeksiyonları, yara, yanık tedavisinde kullanılabilir. Uçucu yağ olması sebebiyle, dahilen kullanılmaz, haricen kullanımda ise sabit yağ ile seyreltilerek kullanılması daha uygundur.

Papatya Yağı (Matricaria chamomilla);

Papatya yağı, uçucu bir yağdır. Cilt temizleyici, pürüzsüzleştirici ve cilt yenileyici etkileri vardır. Deri hastalıkları, antienflamatuvar, yara iyileştiri, saç rengi açmada, topuk çatlaması tedavisinde etkilidir. Dahilen kullanılmaz, haricen kullanımda ise ancak sabit yağ ile seyreltilerek kullanılabilir.

Hindistan Cevizi Yağı (Cocos nucifera);

Hindistan cevizi yağı iyi bir cilt nemlendiricisi ve yumuşatıcısıdır. Saçta kullanılması protein kaybını azaltır, saç için gerekli olan temel proteinleri sağlar. Zarar görmüş saçların yeniden büyümesine yardımcı olur. Saçlı deri ve saçları yumuşatır.

Bu yazımızda, B. Kurban’ın “Kozmetik Ürünlerde Kullanılan Bitkilerin Fitoterapi Açısından İncelenmesi” başlıklı yüksek lisans tezinden, H.C. Başer’in “Uçucu Yağlar ve Aromaterapi” başlıklı makalesinden, E. Bakkalbaşı’na ve G.B. Torusdağ’a ait “Gül (Rosa spp.) Bitkisine Genel Bir Bakış” makalesinden yararlanılmıştır.