Çörek Otu Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?
Çörek Otu Yağı
- Çörek otu yağı, güneybatı Asya'ya özgü bir bitki olan Çörek otu tohumlarından elde edilir. Bazıları tarafından astım, diyabet, hipertansiyon, kilo kaybı ve diğer durumların tedavisinde kullanılır. Anahtar bileşenlerinden biri, antioksidan özelliklere sahip bir bileşik olan timokinondur.
- Çörek otu yağı 2000 yılı aşkın bir süredir uzun bir kullanım geçmişine sahiptir.
- Peygamberimiz Hz.Muhammad Mustafa(s.a.v.) efendimizin “Ölümden başka her derde devadır” buyurduğu bir nimettir.
- Başlıca faydaları şu şekildedir:
- 29 astımlı hastanın araştırmasında (günlük 15 mL / kg %0.1g kaynatılmış özüt), kaynatılmış çörek otu tohumu özü astım semptomlarını iyileştirdi.
- Binlerce insan üzerinde yapılan araştırmalarda, çörek otunun, özellikle tip 2 diyabetli kişilerde, glikoz seviyelerini kontrol altında tutmak için iyi bir tamamlayıcı besin olabileceği öne sürülmüştür.
- 2 ay boyunca çörek otu ekstresinin kullanımı sonucunda kan basıncının düştüğü keşfedilmiştir.
- 68 infertil erkeğin katıldığı küçük bir çalışmada, iki ay boyunca günlük 5 ml (1 çay kaşığı) çörek otu yağı alımı, herhangi bir yan etki olmaksızın meni kalitesini iyileştirdiği tespit edilmiştir.
- 52 kadının katıldığı bir klinik çalışmada, iki adet döngüsü boyunca günde iki kez ağrı bölgesine uygulanan %30 çörek otu yağı içeren bir jel göğüs ağrısını yaklaşık %82 oranında azaltmıştır.
- Birkaç küçük ölçekli insan çalışması, çörek otunun, özellikle solunum güçlüğü çeken kişilerde alerjik semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
- Bazı bilim adamları, çörek otunun kan lipidlerini azaltarak kalbi koruyabileceğini ve bunun da aterosklerozu (arterlerin sertleşmesini) önlemeye yardımcı olabileceğini varsaymaktadır.