Uçucu Yağlar ve Faydaları

Uçucu Yağlar ve Faydaları

Uçucu yağlar ve faydaları, üzerine uzun uzun konuşabilecek son derece kapsamlı ve hepimizin sağlık adına öğrenmemiz gereken sırlarla dolu bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, nelerdir bu uçucu yağlar? Uçucu yağlar arasından kozmetik ürünlerin içeriğinde en fazla kullanılanlara örnek vermek gerekirse, lavanta, ylang ylang, ıtır, gül, kekik, okaliptüs, ardıç, portakal, nane, biberiye ve çay ağacı uçucu yağlarını belirtebiliriz.  Söz konusu yağların faydalarına geçmeden önce bu yağların nasıl elde edildiğini ya da etkili bir kullanım sunabilmesi için nasıl elde edilmesi gerektiğini de irdelemek gerekiyor. Uçucu yağlar genellikle destilasyon ismi verilen bir yöntemle elde edilmektedir. Gelin şimdi bu yöntemi ve yöntemin özelliklerini anlamaya çalışalım. 

Yukarı da bahsettiğimiz destilasyon ismi verilen yöntemde yağı elde edilecek bitkide su ile karışık durumda bulunan yağ, yüksek sıcaklığa maruz bırakılarak buharlaştırır ve ardından çok soğuk bir bölmeden geçirilip tekrar sıvı hale getirilerek sudan ayrıştırılıp saf ve yoğun hale getirilmiş olmaktadır. Sudan arındırılarak tek başına bırakılan yağ artık kullanıma hazırdır, ancak uçucu yağların yoğunluğundan dolayı cilde direkt uygulanması bir takım sakıncalar doğurabilmektedir. Bu sebepten ötürü uçucu yağların kullanılmadan önce sabit yağlar ile seyreltilmesi gerekebilmektedir. Uçucu yağlar ve faydalarına gelecek olursak ilk etapta ürünlerimizde sıkça kullandığımız biberiye yağından bahsetmek gerekebilir. Biberiye yağı kan dolaşımını hızlandırıcı ve zihin açıcı özelliği ile öne çıkmaktadır.

Uçucu yağlar ve faydalarına çay ağacı yağının etkilerine bakarak devam edebiliriz. Çay ağacı yağı, uçucu yağlar arasında anti-bakteriyel özelliğine sahip olan yağlardandır. Çay ağacı yağının kullanımı neticesinde aknelerimizin hızlıca kuruduğunu, var ise kepek problemimizin yavaş yavaş azaldığını ve hatta bitlenmiş saç derisine sürülmesi sonucunda bitlerden kurtulmamıza fayda sağladığını görebilmekteyiz. Bir diğer önemli uçucu yağ ise portakal uçucu yağıdır. Özellikle bayanlar, selülit problemi bulunan bölgelerinde ritmik hareketler ile periyodik şekilde portakal yağını kullanılarak, selülitlerin yavaş yavaş azaldığına tanık olacaklardır. Yukarıda bahsettiğimiz örneklerde görüldüğü üzere, uçucu yağlar kozmetik ürünlerin vazgeçilmezi olarak kullanılmakta ve doğru şekilde elde edilmiş yağların faydaları da cildimizde kısa zamanda gözlemlenmeye başlanmaktadır.