loader

El Yapımı Sabunda Kullanılan Malzemeler

naturava doğal kozmetik, doğal sabun, organik sabun, ensari sabun

El Yapımı Sabunda Kullanılan Malzemeler

Diğer yazılarımızın bazılarında da bu konudan bahsetmiştik. Fakat toplumda yerleşmiş yanlış bir bilgi sebebiyle el yapımı sabunda kullanılan malzemeler hakkında bir yazı daha kaleme almayı faydalı bulduk.

El yapımı sabunda kullanılan malzemeler, aslında bütün sabunlarda kullanılan temel malzemeler, yağ asidi ve bazdır. Asit ve baz tepkimeye girer, tepkimede asit ve baz tüketilir, sabun ve gliserol (gliserin) oluşur. Yağ asidi elde etmek için herhangi bir yağ kullanılabilir. Baz yani alkali olarak da NaOH yada KOH gereklidir, odun külü de bu baz ihtiyacını karşılar.

Toplumdaki yanlış bilgi şudur; NaOH yada KOH kullanarak sabun üretmek “kimyasal”, odun külü kullanarak sabun üretmek ise “doğal”. Çünkü NaOH yada KOH laboratuvarda üretiliyor, odun külü ise doğal bir ortamda üretiliyor.

Oysa, bu tutarlı bir iddia değildir. Çünkü önemli olan tepkimedir, tepkimenin nerede gerçekleştiği o kadar da önemli değildir. NaOH yada KOH, namıdiğer kostik, üretmek için laboratuvar ortamında “yanma tepkimesi” gerçekleştirilir ki laboratuvarda gerçekleştirilen “yanma tepkimesi” kimyasal bir tepkimedir. Odun külü üretmek için ise doğada yada fırında vb. bir ortamda “yanma tepkimesi” gerçekleştirilir ki doğada yada fırında vb. bir ortamda gerçekleştirilen “yanma tepkimesi” de her yanma tepkimesi gibi kimyasal bir tepkimedir. Sabunlaşma tepkimesi de bir başka kimyasal tepkimedir. Yani bir sabunu doğal yada doğal olmayan yapan şey; sabun oluşurken kimyasal bir tepkime oluyor mu, olmuyor mu değildir. Altını çizerek belirtiyoruz ki, kimyasal tepkime herhangi bir sabun elde etmek için zorunludur.

Her kimyasal tepkime kötü veya zararlı değildir. Yoğurt, kimyasal bir tepkimenin ürünüdür. Turşu, kimyasal bir tepkimenin ürünüdür. Sirke, kimyasal bir tepkimenin ürünüdür. Örnekler çoğaltılabilir. Bazı kimyasal tepkimeler ise kötü veya zararlıdır, bu doğrudur. Fakat sabun üretimindeki kimyasal tepkimeler bu kapsamda değildir. Zararlı kimyasal tepkimeler ile zararsız kimyasal tepkimeleri ayırt edebilmek için konulara vakıf olmak gereklidir.

Doğal, zararsız sabun nasıl olmalı ile alakalı ise diğer yazılarımızı incelemenizi öneririz.