naturava doğal kozmetik, doğal sabun, organik sabun, ensari sabun

Jojoba Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır

Jojoba yağı nedir sorusunu yanıtlamaya öncelikle tarihçesi ve kullanım alanları ile alakalı genel bir bilgi vererek başlamak istiyoruz. Jojoba yağı yani simmondsia chinensis, kayıtlara geçtiğine göre eski yıllardan beri çok çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Önceleri daha çok yerel halk tarafından kullanılırken son zamanlarda dünya genelinde ilgi görmeye başlamıştır. Jojoba yağını daha çok kozmetik alanında duymuş olsak da aslında kullanım yelpazesi oldukça geniştir; ilaç sanayisi, ağır sanayi (makine yağı olarak balina yağının yerine), kozmetik (şampuan, krem, losyon, güneş kremleri, parfüm bazı), dezenfektanlar, deterjanlar, elektrik izolasyonu, karbon kağıdı, tekstil, deri, vernik, boyalar, şeffaf zamklar, plastikler, yer muşambası, kauçuk gibi birçok alanda kullanılabilir. Jojoba yağının dahilen kullanılması uygun değildir.

Şimdi de jojoba yağı nedir sorusunu biraz daha yakından bakarak yanıtlayalım. Jojoba yağı, jojoba tohumlarından elde edilen ana üründür. Jojoba tohumlarındaki yağ oranı % 45-60 arasında değişmektedir. Temiz ve doymamış jojoba yağı presle ya da solvent ekstraksiyon metodu ile çıkarılabilir. Jojoba yağının kimyasal yapısı diğer bitkisel yağlardan farklıdır. Bunun neticesinde fiziksel özellikleri de diğer bitkisel yağlardan farklı olmaktadır. Örnek vermek gerekirse; jojoba yağı uçmaz, bozulmaz, oksidasyona ve yüksek ısılara dayanımı yüksektir. Jojoba yağının çeşitli sektörler için çok önemli olan burada saymadığımız da birçok özelliği mevcuttur, fakat burada kozmetik sektörü ile alakalı kısım üzerinden devam etmemiz daha yerinde olacaktır.

Diğer yağlardan ayrışan özellikleri sebebiyle jojoba yağı kozmetik sektörü için çok önemlidir. Diğer bitkisel yağlardan farklı olarak, jojoba yağı ve hidrojenize edilmiş jojoba yağı (katı mum formundadır) cilde uygulandığı zaman yağlı bir his vermez, hatta cilde tekrar tekrar uygulansa bile rahatsız etmez. Cilt tarafından kolay emilir, cilde pürüzsüz görünüm verir. Ciddi anlamda deri yumuşatıcı etkisi vardır. Saç için kullanıldığında, saçların gür ve güzel görünümlü olmasını sağlar. Jojoba yağı, sivilce, siğil, akne, sedef, saç kepeklenmesi tedavisinde etkilidir. Dermotolojik araştırmalara göre jojoba yağı iltihabı azaltmaktadır. E vitamince zengindir. Jojoba yağı, tıpta küçük çizik, kesik, saç ve deri bozukluklarında yenileyici olarak kullanılmaktadır. Naturava olarak, jojoba yağının değerini biliyor ve jojoba yağı ile uyumlu bileşenleri içeren formulasyonlarımızda jojoba yağını da bulunduruyoruz.

Jojoba yağı nasıl kullanılır sorusuna gelecek olursak, öncelikle iki şekilde kullanılabileceğini belirtelim; jojoba yağını doğrudan uygulamak ve jojoba yağı içeren ürün kullanmak. Birincisi, jojoba yağı cilde, saça, saç derisine doğrudan uygulanabilir. Yüzü temizleme amacıyla pamuğa az miktarda jojoba yağı damlatılarak cilt silinebilir. Bu kullanım şeklinde, durulamaya ihtiyaç yoktur. Nemlendirmek, beslemek amacıyla kullanmak isterseniz, bir miktar jojoba yağını elinize döküp cildinize yada saç derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu kullanım şeklinde, bir müddet beklettikten sonra durulama yapmanız gerekmektedir. Saç için şu da bir yöntemdir; az miktarda jojoba yağını elinize döküp saç diplerine gelmeyecek şekilde saçınıza sürebilirsin, durulamaya ihtiyaç yoktur. İkincisi, jojoba yağı kullanmak için içeriğinde jojoba yağı bulunan ürünler kullanılabilir. Bu tarz ürünleri, üreticisinin tavsiyesine uygun kullanmanızı öneririz.

Bir dipnot olarak belirtmeliyiz ki; yağlar alerjik reaksiyona sebep olabilmektedir. Kullanmadan önce alerjiniz olmadığından emin olunuz.

Bu yazımızda, F. Ayanoğlu’nun “Jojoba (Simmondsia chinensis Link. Schneider) ve Türkiye’de Yetiştirilebilme Olanakları III. Jojoba Yağı, Kullanım Alanları ve Ekonomideki Önemi” başlıklı makalesinden ve B. Kurban’ın “Kozmetik Ürünlerde Kullanılan Bitkilerin Fitoterapi Açısından İncelenmesi” başlıklı yüksek lisans tezinden yararlanılmıştır.