loader

Uçucu Yağlar ve Faydaları

naturava doğal kozmetik, doğal sabun, organik sabun, ensari sabun

Uçucu Yağlar ve Faydaları

Uçucu yağlar ve faydaları üzerinde uzun uzun konuşulabilecek bir konudur.

Öncelikle uçucu yağlar hakkında kısa bir bilgi vermek istiyoruz. Uçucu yağlar, çok eski yıllardan beri bilinmesine ve kullanılmasına rağmen bu hakkındaki araştırmalar tam gaz devam etmektedir. Uçucu yağlar; tıpta, eczacılıkta, aromaterapide, kozmetikte, gıdalarda, sentetik maddelerin üretiminde, vs. birçok sektörde çok kritik bir eleman olarak kullanılır.

“Uçucu yağ”, “esans” veya “eterik yağ” olarak isimlendirilebilir. İngilizce’de “Essential oil” olarak adlandırılır. “Essential oil” ifadesi Türkçe’ye bazen “esansiyel yağlar” olarak çevrilir ki bu hatalı bir çeviridir. Zira sabit yağların alt gruplarından biri olan “esansiyel yağ asitleri” ile karıştırılabilmektedir. Uçucu yağ tanım olarak hayvan, bitki ve mikroorganizmalar gibi canlılarca üretilen uçucu maddeler karışımı olmakla beraber günümüzde ticari amaçla kullanılan uçucu yağlar bitkiseldir. Aromatik bitkilerin yaprak, dal, yeşil kısım, meyve, salgı, kök gibi çeşitli kısımlarından, bitkisine göre çeşitlilik göstermektedir, distilasyon, sıkma gibi yöntemlerle elde edilir. Uçucu yağlar çoktur. Yaygın kullanılanlardan örnek olarak saymak istersek; kekik esansı, defne esansı, adaçayı esansı, gül esansı, lavanta esansı, biberiye esansı, portakal esansı, nane yağları, limon esansı, ökaliptus esansı, çay ağacı esansı gibi uçucu yağları sayabiliriz. Uçucu yağlar, yoğun yağlardır. Dahili kullanımda zehirlenmeye yol açabilir.  İstisnalar hariç, doğrudan cilde uygulanması da uygun değildir; cildi tahriş edebilir, alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Lavanta yağı, yanıklara, kesiklere ve böcek sokmalarına; çay ağacı yağı sivilcelere; limon esansı ise nasırlara doğrudan uygulanabilir. Normal olan ise uçucu yağların sabit bir yağ ile seyreltildikten sonra kullanılmasıdır.

Uçucu yağların antifungal, antibakteriyel, antikanser, antimikrobik özellikleri olduğunu da belirtmeliyiz.

Uçucu yağların Allah’ın izniyle çok önemli faydaları bulunmaktadır, etkili maddelerdir. Sinir sistemi üzerinde ferahlatıcı, sakinleştirici, stres atıcı, ağrı kesici, zihin açıcı, uyutucu, kasılma ve spazmları önleyici, yara iyileştirici, sindirim ve solunum sistemlerini düzenleyici, mikrop ve mantar öldürücü, cilt hastalıklarını iyileştirici gibi birçok etkileri vardır ve yazımızın başında da belittiğimiz gibi uçucu yağlar ve etkileri ile alakalı çalışmalar sürmektedir. Naturava olarak bizim de kullandığımız birkaç uçucu yağ ve etkileri şunlardır;

Kekik yağı; yara iyileştirici, ağrı kesici, cilde kan çekici ve antiseptik özelliklidir.

Lavanta yağı; mutluluk duygusu verici, ferahlatıcı, uyku düzenleyici, stresi azaltıcı, spazm ve kasılmaları çözücü, öğrenmeyi hızlandırıcı özelliklidir.

Çay ağacı yağı; virus, bakteri ve mantar enfeksiyonları, yara, yanık, yangı, soğuk algınlığı, nezle üzerinde etkilidir.

Çam esansı; safra kesesi ve böbrek sorunları, romatizma, solunum sistemi hastalıkları, dolaşım bozuklukları üzerinde etkilidir.

Kaynakça: Baser, K. Husnu Can. (2009). Uçucu yağlar ve aromaterapi. Fitomed. 8-25.